Vikten av att skaffa rätt säng

Det är nog ingen överdrift att säga att sängen är den absolut viktigaste möbeln vi har i hemmet. Vi kommer spendera en tredjedel av våra liv i sängen och väljer man inte en som passar ger man inte kroppen det den verkligen behöver och förtjänar.

Sängen bör ses som en investering i sin egen hälsa. Men sängar håller ju inte för evigt och det är viktigt att vara uppmärksam på när sängen kan behöva bytas ut. Sängjätten har dock ett riktigt fördelaktigt erbjudande där man kan få en ny säng gratis var tionde år.

En och samma säng kommer inte att passa absolut alla. Att veta mer om hur man själv sover och lära sig var man kanske behöver lite extra stöd är något alla borde satsa på att lära sig. Besök därför gärna en riktig sängbutik och be att få hjälp från deras kunniga personal.

Flera faktorer spelar en roll i sängvalet, bland annat i vilken ställning man sover. De flesta har en ställning de föredrar och det kan vara på rygg, på sidan eller på mage. Målet är alltid att uppnå en så naturlig ryggrad som möjligt när man sover och beroende på vilken ställning man ligger i kan man behöva extra stöd på ett eller annat håll i madrassen.

Man brukar ofta göra skillnaden mellan två huvudsakliga typer av sängar. Den första är ramsängen och det de enklare varianterna med en resårmadrass. Den andra typen är kontinentalsängar som använder sig av dubbla lager madrasser för att skapa bättre följsamhet.

Men det finns även vad man kallar för ställbara sängar där man kan höja och sänka olika sektioner för att avlasta delar av kroppen. Dessa sängar används ofta av medicinska anledningar för personer som spenderar mer tid i sängen. Men de har även hittat sin väg till allmänheten och somliga föredrar dem framför mer traditionella sängar.