Tips kring kakel och kakling

Praktiskt taget all hem innehåller kakel idag. Det är ju inte bara vad vi använder för att skydda väggarna i våtutrymmen utan även som dekoration i köket. Att välja rätt kakel och veta vad man gör när man kaklar är båda väldigt viktiga om man ska få det resultat man planerat.

Första man måste göra är att välja rätt kakelstorlek. Kakel kommer i en mängd olika storlekar, och medan kvadratisk form är den mest normala finns det även rektangulära kakelplattor. Rätt storlek kommer så klart delvis vara tycke och smak. Men när man sätter kakel på en yta kan det vara bra att räkna på hur mycket som är över efter man använt bara hela plattor. Man vill ju inte ha en sista bit på bara någon centimeter för att det ska passa in.

I själva monteringsprocessen finns det dock mycket mer att tänka på. Här kommer några av misstagen man vill undvika:

  • Sätta kakel på opassande underlag. För att ge kaklet den bästa möjliga chansen att hålla över tid bör man använda underlag som gips, puts eller betong för att montera kakel.
  • Applicera all fogmassa först. Fogmassa torkar ganska snabbt och har man satt ut all eller bara för mycket fogmassa på en och samma gång kan delar av denna torka innan man hinner dit med kaklet.
  • Sätter kaklet med för dåligt fäste. För att fästa bra kommer varje platta behöva tillräcklig med fog. När man först placerar den mot väggen är det bra att röra den lite fram och tillbaka i sidled för att fogen ska sprida ut sig med mot baksidan.
  • Börjar inte mot raka ytor. Det man absolut inte vill märka efter man satt hälften av plattorna är att allt sitter egentligen snett. Det är vitkigt att man börjar mot en rak yta och arbetar därefter. Och ta heller inte för givet att en yta är rak utan mät med ett laserpass först 
  • Inte tar bort fogrester. Som man fyller på fogarna är det viktigt att direkt ta bort fogrester som hamnar på plattornas framsida. Om detta får torka blir det väldigt svårt att ta bort i efterhand.