Sätta in golvvärme

Golvvärme är något väldigt populärt idag. Och har man någonsin känt på det själv vet man säkert varför. Har man funderat på att sätta in golvvärme, men inte riktigt bestämt sig kommer här några tips kring detta som kanske belyser en och annan fråga man fortfarande har kring ämnet.

Till att börja med är det bra att veta vilka typer av golvvärme man har att välja mellan:

Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme är nog det vanligaste att sätta in i existerande hus och lägenheter. Den kommer i några olika undertyper och de flesta bygger väldigt lite på höjden. Eftersom det är el man har att göra med kommer man behöva en elektriker för att koppla in det.

Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme kan med stor fördel användas i hus som redan har ett vattenburet uppvärmningssystem. Det är vanligt att använda detta när man bygger nytt, men idag finns det även praktiska lösningar som bygger betydligt mindre på höjder och till och med går att sätta in själv.

Luftburen golvvärme

Luftburen golvvärme består av ganska stora rör som gjuts in i betongplattan. Av denna anledning är det egentligen bara något man kan fundera på vid nybygge. Det är också därför den mest ovanliga typen av golvvärme idag.

Golvtyper

Golvvärme fungerar väldigt bra under sten- och keramikgolv och är därför väldigt vanligt i just badrum och hall. Det finns dock inget som säger att man inte kan sätta det under andra typer av golv, bara att man oftast får bäst effekt genom just sten och keramik. Somliga har kanske hört att man inte ska lägga golvvärme under trägolv, men detta är inte alltid sant. Det finns ett antal trägolv som inte tål golvvärme, men en hel del klarar detta alldeles utmärkt. I regel är det de massiva trägolven som inte lämpar sig att ha golvvärme under.