Måla väggar inomhus

Att måla väggarna har alltid varit ett fungerande alternativ till att tapetsera. Detta är något man antingen kan göra själv eller leja en målare för. Men tacklar man uppgiften själv är det bra att veta ett och annat.

Mest troligt kommer man göra detta på väggar som redan är målade eller tapetserade. Och då gäller det att ta reda på ett och annat om ytan man kommer att arbeta på. Vi böjar här med redan tapetserade väggar.

I många fall går det bra att måla direkt på tapeter, men det finns tillfällen då det krävs lite extra arbete eller helt enkelt inte är rekommenderat överhuvudtaget. Har man exempelvis en vinyltapet på väggen måste man riva bort det blanka lagret av tapeten innan man sätter igång med målningen. Om det är en tapet med struktur som sitter uppe är det nästan alltid lättare att riva bort tapet helt istället för att försöka spackla allt jämnt.

Ska man istället måla på en redan målad vägg är det bra att veta vilken typ av färg som sitter där. Det är oftast bäst att måla med en likadan färg som den som redan sitter där. Checka av listan nedan för att ta reda på vilken färg det är:

  • Löses färgen av vatten är det mest troligt en limfärg.
  • Färgas den mörk av vatten är det nog en kalkfärg.
  • Blir ytan grovt knottrig är sandfärgsgrängad, varpå den behöver borstas innan målning.
  • Påverkas den inte alls av vatten är den målad med en alkyd-, olje- eller latexfärg.

Det första man vill göra är att få bort ojämnheter. Målar man bara över dessa riskerar man att de blir väldigt synliga då färgen blir antingen mörkare eller ljusare över dessa. Sandpapper räcker ofta bra om det är mindre att göra, men mycket ojämnheter hanterar man bättre med en riktigt väggslip. Det finns dessutom sådana som kan fästas i dammsugaren så slipper man nästan allt damm som uppstår.

Därefter är man äntligen redo att börja med själva målningen. Se nu till att skydda allt som inte ska målas. Skarvar skyddas bäst med maskeringstejp och på golv kan man lägga ut plast eller papper som skydd.

Börja med mindre penslar kring detaljer som eluttag och liknande, och arbeta upp mot större och större verktyg. Med allt litet fixat blir rollern det snabbaste sättet att måla. Se bara till att välja rätt.

Ska du måla över en tapet måste du vara säker på att tapeten in lossnar från underlaget eller bli permanent bubblig av vätskan i färgen. Testa att måla i ett hörn och avvakta ett dygn. Ser det bra ut kan du nog måla resten av väggarna också. Tänk på att skarvarna mellan tapeterna borde slipas ned eller tas bort och sedan spacklas. När du målar kommer skarvarna att synas, speciellt om det är tapetserad med överlapp. 

Kom ihåg att dra bort maskeringstejpen efter du har målat färdigt, om den torkar med färgen kanske den river bort färgflagnor senare. Tejpen kan också fastna och lämna marken på underlaget. Då är det bättre med en lössittande tejp (oftast lila i butik) eller att du maskerar på nytt inför nästa lager.