Helrenovera ett äldre hus

Du kan komma undan billligare med att renovera ett äldre hus än att köpa ett som redan är fixat eller bygga ett helt nytt. Det gäller bara att prioritera och vara okej med en lugnare takt. 

Första prioritet - ett tätt skal

Du ska alltid börja med ett tätt skal på ditt gamla hus. Du har säkert gjort en besiktning av villan och vet var de största problemen är. Men det gäller först och främst att skydda huset mot väder och vind. Det du ska börja med är att byta tak för att hålla ute regn och snö. Ett äldre hus passar bäst med äkta lertegel eller ett snyggt falsat plåttak. Plåttaket är lätt att lägga själv och kräver mindre underhåll medan lerteglet ger ett kraftigare sken av ålder. 

Sedan måste du se över skador på fönstren och väggarna. Du behöver inte fixa nya fönster på en gång, vissa kan du bara slå igen med plywood och lite isolering på insidan. Hål i väggen måste så klart åtgärdas men här är det också okej att göra temporära lagningar som ger dig ett tätt hus att arbete i. 

Andra prioritet - vatten och el

Nästa steg är att se över eventuella vattenskador och se om rören är i gott skick. Även om de är gamla kan de hålla under tiden ni renoverera. Förr användes oftast gjutjärnsrör och de har lång livslängd med vill gärna rosta och utsätts de för belastning kan de spricka. Så när ni börjar med köket eller badrummet är det alltid rekommendert att ni byter till moderna plastslangar. 

Elen, om det finns någon, kan vara rent av livsfarlig i äldre hus. Kablarna är täckta med tyg som kan brinna eller så ligger de i smala järnrör som kan vara ledande. Ta in en elektriker innan ni börjar riva ned och koppla in saker. Ju längre huset har stått tomt och öde, desto större risk att något kan ha hänt med elen och ju mindre vet ni om den.