Fräscha till fasaden

Det kommer alltid en tid när det är dags att ta hand om utsidan på din fastighet. Väder och vind gör sitt till eller så kan det vara förändring du söker. Det finns mer på en fasad att fixa än vad man tror, det handlar inte bara om att måla över den gamla färgen.

Måla om

Är fasaden målad så måste den målas om med jämna mellanrum. Solen bleker och väder sliter på färgen. Ett misstag många gör är att inte göra ett gediget grundarbete utan man går snabbt över på målandet för att få se det färdiga resultatet. Men för att få ett hållbart resultat bör du se till att tvätta fasaden, skrapa bort sådant som sitter löst och grundmåla. Det är ett tidskrävande arbete och många gånger kan det löna sig att ta hjälp utifrån.

Byta yta på fasaden

En putsad fasad blir bytt till brädslå och ett helt nytt hus står på tomten. Det finns dock lite att tänka på när det gäller vilken typ du bör ha. Ta hänsyn till omkringliggande hus, bor du vid kusten med starka salta vindar är liggande slå att föredra bland mycket annat. Trä är relativt billigt i Sverige och vi har en gedigen tradition med träfasader och målade hus. Trenderna visar att fler och fler återgår till detta.

Tänk på att åtgärder på fasaden kan kräva att du söker bygglov. Fasad- och färgbyte kräver nästan alltid ett bygglov, så kontrollera med din kommun, vad som gäller för din bostad.

Så mycket mer

Att byta eller måla om fasaden är kanske det som gör största utseendemässiga förändringen men allt från att byta takpannor till att sätta upp nya stuprör ger en förändring som i sig kanske inte är så märkbar men som kan vara den sista touchen för helhetsintrycket. Ett litet råd för bästa resultat: även om du gör jobbet själv så ta råd av fackkunnigt folk för att undvika fallgropar som kan göra jobbet ogjort.

Ett helvitt hus kan bli riktigt snyggt med ny färg på knutar, runt fönster och takfot. Man kan också byta färg på befintliga accenter. Har du ett smalt målat foder runt fönstret, kan du byta ut mot ett bredare, för att få ett nytt intryck. Tänk på att byta till en färg som harmonerar ihop med fasadfärgen. 

Fönsterbyte

Att byta fönster kan ge fasaden ett rejält lyft. Inte minst om du byter färg eller lägger till eller tar bort en spröjs. Ett gammalt slitet fönster drar ner helhetsintrycket och det kan räcka med en uppfräschning med nytt kitt och ny färg. Ibland krävs lite mer arbete, om exempelvis gammalt trä murknat och måste bytas ut, glaset har fått sig en spricka och så vidare. Är det mycket jobb för att få fönstren i bra skick, kan det vara en bra ide att byta ut mot nya.